Tlf: +45 71998904

Kabelføring

Kabelføring

Les her om de forskjellige kabeltypene som finnes for IT-utstyr. Vi har samlet en oversikt over de mest brukte. Alt fra kabler for overføring av data, tilkobling av tilbehør til strømforsyning og lading.

USB-kabler

USB

usb-en-hann-port
usb

USB (Universal Serial Bus) ble introdusert i 1996 i et samarbeid mellom IBM, Intel Corporation og Windows Corporation. Det har lenge vært den mest brukte kabelen for å koble enheter til ens datamaskin. For eksempel mus, tastaturer, eksterne harddisker og skrivere. De er tilgjengelige i mange forskjellige lengder og med forskjellige variasjoner av utganger. En maksimal dataoverføringshastighet på 280 Mbps eller ca. 35 MBps.

usb-c hannport
bilde av en usb-c-kabel

USB-C står for «Universal Serial Bus Type-C.» og er en type USB-kontakt som ble introdusert i 2015. Den støtter USB 3.1, noe som betyr at en USB-C-tilkobling kan overføre data raskere enn vanlig USB, med opptil 10 Gbps, og sende eller motta opptil 20 volt eller 100 watt strøm. Overføringshastighet på 20 Gbps, som er 40 ganger raskere enn USB 2.0. Utgangseffekten på 100 W/5 A lader produktet med høy hastighet.

Innen utgangen av 2024 skal alle mobiltelefoner, nettbrett og kameraer som selges i EU være utstyrt med en USB Type-C-ladeport. Dette vil forhindre overproduksjon av ladere og være gunstig for miljøet.

Apple-kabler

Lyn

lyn hannkabel
bilde av en lynkabel

Denne typen kabel er spesielt utviklet av Apple for å koble til og lade enhetene deres som iPhone, iPads og AirPods. Tidligere ble de funnet med et USB-hode i den andre enden av kabelen, men nå har de gått over til USB.C for rask dataoverføring og ladetid. Datakabel med Hi-Speed USB A 2.0-kontakt med overføringshastighet på opptil 480 Mbps.

Lyn

thunderbolt-kobling
Lyn

Thunderbolt-kabelen støtter Thunderbolt 3, Thunderbolt 4 og USB 4 dataoverføring opptil 40Gb/s, USB 3.1 Gen 2 dataoverføring opptil 10Gb/s, DisplayPort-videoutgang (HBR3) og lading opptil 100W. Bruk denne kabelen til å koble en Mac med Thunderbolt 3 eller 4 (USB-C)-porter til Thunderbolt (USB-C) og USB-skjermer og enheter som Studio Display, Pro Display XDR, dokker og harddisker.

Bildekabler

hdmi
bilde av en HDMI-kabel

HDMI flytter bilder og lyd digitalt fra enheter som Playstations, DVD-spillere og datamaskiner til TV-er eller projektorer. Du kan oppnå HD-bildekvalitet i 720 eller 1080 HD, 4K

VGA

VGA
bilde av en vga-kabel

VGA/XGA/SVGA-skjermkabler brukes til å koble dataskjermer til datamaskiner. Alle plugger har hannplugger i begge ender. De gir gode signaler, men kabler som DVI-D, HDMI eller DisplayPort vil levere signaler av bedre kvalitet.

displayport-hann-port
bilde av en skjermportkabel

En skjermportkabel brukes til å koble en datamaskin/bærbar PC til en skjerm. Den kobles til skjermportpluggen i datamaskinen og skjermen. Kan støtte bilde i 4K. Skjermport 1.2. Støtter høyoppløselig video, flerkanals digital lyd og DPCP.

DVI

dvi-i-hann-port
bilde av en DVI-kabel

DVI-kabel er ikke den mest brukte på markedet, men kan overføre videosignaler både analogt og digitalt mellom datamaskiner og skjermer.

displayport hannkabel
Displayport til HDMI-kabel

Displayport til HDMI-kabel. Kan brukes til å koble en datamaskin med skjermport til en skjerm med HDMI-inngang. Lengde 1,5 meter.

Antennekabel

f-hurtigplugg-han-port
bilde av en antennekabel

En antennekabel brukes til å motta et TV-signal fra antenneuttaket til TV-en og er vanlig i mange danske husholdninger. Kommer i forskjellige lengder.

Strømkabel

strømport

bilde av en strømkabel

Det finnes et bredt utvalg av kabler som kan levere strøm til en enhet.

De mest brukte for stasjonære datamaskiner er de med Schuko-plugger eller LoRad SPC. De fås også med Euro-plugg og med/uten jordforbindelse. I dag lades Apples enheter via USB-C/Thunderbolt eller med egen MagSafe-kontakt.

I Danmark bruker vi 230 volt og to- eller trepinners plugger med runde pinner, men det kan være andre spenningsnivåer som gjelder i utlandet. Bruk derfor en reiseadapter for å unngå overoppheting på grunn av et annet spenningsnivå.

Nettverkskabel/Ethernet

rj-45-female-port

lang kabel

En LAN-kabel/nettverkskabel brukes til å koble en datamaskin, bærbar PC eller spillkonsoll med en ruter til Internett. I noen husholdninger brukes de også til å koble en ruter til Internett. Pluggen i veggpluggen/datainngangen i hjemmet kobles til ruteren med LAN-kabelen. Siden de fleste i dag bruker trådløst internett, brukes de ikke like mye som tidligere. Hvis du vil være sikker på en stabil tilkobling, bør en LAN-kabel brukes.

Cat 5 nettverkskabel

Cat5 er den mest brukte nettverkskabelen i Danmark. Kabelen har en maksimal hastighet på 100 Mbps over 100 m og en maksimal båndbredde på 100 MHz.

Cat 6 nettverkskabel

Cat 6 er designet som den beste «allround» nettverkskabelen. Cat 6-kabel har høyere kapasitet og er mer motstandsdyktig mot ekstern støy.

Cat 6-kablene har endret seg litt i design sammenlignet med Cat 5-kabelen. Kabelen er tykkere og overfører en større mengde data enn Cat 5 og Cat 5e, men kun over kortere avstander.

Cat 6 støtter en båndbredde på 250 MHz og hastigheter på opptil 10 Gbps opptil 50 meter og rundt 2 Gbps utover.

Adaptere

Med Mini DP (DisplayPort) til HDMI kan du koble en Mac som ikke har HDMI-utgang til TV-en og utvide ditt digitale skrivebord, se filmer eller bare spille spill på en større skjerm

Med Apple USB til Ethernet-adapteren oppretter du en tilkobling fra Apple-enheten til et Ethernet-nettverk

Lightning Digital AV-adapter som fungerer med din iPhone, iPad eller iPod med Lightning-kontakt. Lightning Digital AV Hub støtter skjermspeiling, slik at du kan vise det du ser på din iPhone, Mac eller iPad på TV-er, skjermer og projektorer med VGA-utgang eller andre kompatible skjermer i opptil 1080p HD

Splitter signal fra et HDMI-signal fra en PC eller bærbar PC og deler det inn i fire tilkoblede skjermer. Dette betyr at én HDMI-tilkobling kan brukes til å betjene fire HDMI-skjermer.

Er du i tvil om hvilken plugg du bør bruke, kontakt oss på 71998904 . Da svarer vi gjerne på spørsmål.